Take a fresh look at your lifestyle.

بررسی نظریه عدالت اجتماعی صدرا از منظر فلسفه سیاسی

0

مقاله پژوهشی “بررسی نظریه عدالت اجتماعی صدرا از منظر فلسفه سیاسی” توسط سید علی اکبر هاشمی کرویی و احمد واعظی نوشته شده است.

♦️چکیده: هدف اصلی از نگارش این مقاله پاسخ به پرسشهای بنیادین عدالت پژوهی مطرح در حوزه فلسفه سیاسی بود. برای دست یابی به این هدف، ابتدا با بررسی دقیق آثار صدرا دیدگاه های او در باب عدالت اجتماعی استخراج شد، سپس تلاش گردید پاسخ های صریح ایشان به این پرسشها استنطاق شود.

بر این اساس یافته های پژوهش حاکی از آن بود که: 1. از منظر وی سه مبنا برای نظریه عدالت مطرح است (ماهیت ذات بشر، چگونگی رابطه انسان ها با یکدیگر در وضعیت فرضی پیشااجتماع و رابطه ذات انسان با چگونگی شکل گیری جامعه توسط وی)؛ 2. عدالت هدف غایی و فضیلت حقیقی نیست؛ 3. شریعت منبع دست یابی به محتوای عدالت است؛ 4. عدالت اجتماعی امری قراردادی است؛ و نهایتاً این که 5. امکان استقرار عدالت در جامعه تنها از طریق تلاش ممکن است. از نتایج استقرار عدالت در جامعه حاکمیت عقلانیت است و جامعه بدون عدالت بستری مناسب برای زندگی سعادت مندانه نیست. نکته مهم آن که بسیاری از پرسش های بنیادین فلسفه سیاسی در باب عدالت در آثار صدرا بی پاسخ می مانند.

منبع: حکمت صدرایی، سال ۱۰، پاییز و زمستان ۱۴۰۰، شماره ۱ (پیاپی ۱۹)، صفحات ۱۷۳_۱۸۶

لینک دریافت مقاله:

http://ensani.ir/fa/article/download/496532

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.